Reserver plads

Kunstnersamtale | billedkunstner Jørgen Michaelsen og museumsinspektør Teresa Østergaard Pedersen

Onsdag d. 15. nov. Kl. 19:30 kan du få et indblik i særudstillingen Jørgen Michaelsen - Cyber versus Buddha, når kunstneren gæster museet til en samtale, med museumsinspektør, Teresa Østergaard Pedersen, om sin aktuelle udstilling Cyber versus Buddha.

Soloudstillingen Cyber versus Buddha af billed- og konceptkunstner Jørgen Michaelsen (f. 1961) er skabt specifikt til Holstebro Kunstmuseums Færchfløj, hvor den indtager rummene som en totalinstallation af visuelle, lydlige, rumlige og sproglige elementer.

Europæisk identitet mellem verdenskriser 
Cyber versus Buddha udfolder sig helt generelt som en kritisk-eksperimentel perspektivering af de spændinger, der netop nu kendetegner den dominerende bevidsthedsform i den vestlige kultur. Et væsentligt historisk tema er den europæiske idé om USA som realiseringen af den moderne utopi og i særdeleshed den udvikling, som denne forestilling har gennemgået siden 1945. Efter den kolde krigs afslutning med Sovjetunionens sammenbrud i 1991 er den europæiske idealisering af USA og amerikansk kultur efterhånden kommet under pres. Ruslands invasion af Ukraine har måske nok styrket NATO-alliancen, men har især eksponeret Europas problem med at optræde som samlet autonom aktør på den globale geopolitiske scene, der især præges af tiltagende rivalisering mellem nøglespillerne USA og Kina, men hvor udviklingen generelt går i retning af en multipolær verdensorden, hvor Vestens førende rolle ikke længere er givet.Jørgen Michaelsen

Kollaboration og kritik
Det billeddannende, konceptuelle, sprogligt intervenerende og dermed politisk aktivistiske kan sagtens kombineres – det vidner Jørgen Michaelsens kunstneriske praksis om. Helt fra begyndelsen af 1990’erne, hvor Michaelsen bl.a. var medstifter af kunstnersamarbejdet og tidsskriftet Koncern° – Skrift for kunstnerisk-filosofisk grundforskning (1989-93) og det kunstnerdrevne udstillingssted Max Mundus (1994-96), der var blandt 1990’ernes foregangssteder for videokunst, mediediskussioner og kunstnerisk arkivpraksis, har kollaborationer og det selvorganiserede været et vigtigt omdrejningspunkt for kunstneren.

Michaelsen er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi (1987-1994) og har været medlem af Den Frie Udstilling siden 2006. Han er repræsenteret i flere museumssamlinger i Danmark, herunder Statens Museums for Kunst, Museum Jorn, KØS og Randers Kunstmuseum. Michaelsen modtog Eckersberg Medaillen i 2005 og senest Thorvaldsen Medaillen i 2023. 

Læs mere om udstillingen og kunstneren

 

Praktisk information
Billetten koster 95 kr. inkl. entré til kunstmuseet.
Billetten er gratis for medlemmer af Holstebro Kunstmuseums Venner.

Tilmelding er nødvendig 
Reserver plads ved arrangementet her

Dørene åbner kl. 19:00. Husk at melde din ankomst i billetteringen, hvor evt. billetpris også betales.

Cover | Omsorgstachisme. Den udvidede kapacitet, 2023. Foto: Lars Bay

bubble