Eriksen, Gutte

Som en alkymist arbejder Gutte Eriksen (1918-2008) med keramikkens grundelementer. Det grove ler, som hun selv blander, drejes og forarbejdes til enkle, klassiske og afklarede former. Den forfinede og rigt nuancerede brug af glasur, er keramikkens eneste dekoration.

Farver og overfladekarakter varieres ved hjælp af ovntemperatur og styring af luftmængde under brændingen. Virkemidlerne er bevidst enkle, men netop i de små variationer opstår et komplekst spil, der gør, at tingene giver nye oplevelser fra sig – f.eks. når glasuren som en ædelsten changerer i lyset.

Dansk oldtidskeramik og samtidens brugsting

I perioden 1936-39 gik Gutte Eriksen (1918-2008) på Kunsthåndværkerskolen i København. Her undervistes hun i pottemagerfagets traditioner med udgangspunkt i bl.a. Nationalmuseets samlinger af dansk oldtidskeramik. Da hun efter uddannelsen etablerede sig med eget værksted, var det den personlige fortolkning af brugstingen – kander, kopper og vaser – der blev udgangspunkt for hendes arbejde.

Østens keramiske inspiration

Et studieophold hos den engelske keramiker Bernard Leach i 1948 åbnede østens keramiske kultur for hende. Siden fulgte rejser til Japan. Den hjemlige pottemagertradition og østens keramiske tradition blev den kilde, hvorfra Gutte Eriksen hentede sin inspiration.

Aftryk på eftertiden

Siden har hun udført nogle af vor tids mest avancerede og spændende keramiske arbejder. Hun har haft stor betydning for nutidens unge keramikere og er repræsenteret på museer og i privatsamlinger over hele verden.

I det offentlige rum har Gutte Eriksen bl.a. lavet en "Fontaine" (1977), som er placeret foran hovedindgang til Holstebro Sygehus.

Den stadige fordybelse og optagethed af keramikkens grundspørgsmål gør, at Gutte Eriksen har skabt keramik, der med rod i keramikkens lange udviklingshistorie har tilført traditionen nye og afgørende elementer. En keramik, der er arketypisk i sin tidløse skønhed og afklarede enkelhed.
bubble