Møhl, Tobias
Tobias Møhl (f. 1970) behersker den klassiske pastorelli-teknik, hvor udgangspunktet er klart glas med indlejrede strenge af farvet glas.
Det er denne – komplicerede – teknik, der frembringer de forunderlige mosaiske mønstre, som i samspillet med glassets transparens og Møhls enkle og rene former skaber det raffinerede og åndfulde udtryk, der kendetegner hans værker.
Ornamenterne nærmest danser; som mytiske væsner under glassets overflade.
Baggrund - læretid og masterclasses
Efter overstået læretid på Holmegaards Glasværk i 1992 deltog Tobias Møhl i flere ’masterclasses’ hos førende internationale kunstnere som Lino Tagliapietra og Checco Ongaro.
Tobias Møhl har udstillet på de vigtigste udstillinger, gallerier og museer over hele verden og hører i dag til blandt de førende internationalt anerkendte danske kunstnere indenfor unikaglas.
Modificering af klassiske teknikker med øje for samtidens formsprog
Tobias Møhl behersker den klassiske, venetianske murrini-teknik, hvor udgangspunktet er klart glas med indlejrede strenge af farvet glas.
Sidstnævnte trækkes forinden til lange, tynde stænger. Stængerne hugges i små stykker, som samles til en mosaik, der opvarmes.
Når mosaikken smelter sammen til ét stykke glas, kan den samles op på ’piben’, pustes og videreforarbejdes (pastorelli-teknik).
Variationer over skulpturelle grundformer
Det er genkendelige, klassiske former Tobias Møhl arbejder med. Umiddelbart er de skåle, vaser og fade. Men de er ikke tænkt funktionelle. De er snarere tænkt som skulpturelle grundformer eller volumener, som han gentager og varierer for at afdække deres skulpturelle kvaliteter i spændingsfeltet mellem form, materiale og teknik.
Tingene fungerer selvfølgeligt som enkeltværker. Men de er ofte tænkt til at blive udstillet sammen, nærmest som en installation. Derved understreges forskelle og ligheder i et fascinerende samspil.
Glas er et forførende materiale. Men Tobias Møhl er påholdende med at udnytte glassets uanede muligheder. Denne selvdisciplinering formår han at forene med eksperimentel søgen efter nye former og mønstre.