FABRICA - Eva Steen Christensen & Nikolaj Danielsen
Du må både lytte, se & røre! Det er som regel ikke sådan, det er på et museum. Men det må man godt på Holstebro Kunstmuseums nye udstilling FABRICA. For her handler det om at fortælle historier og åbne for nye, anderledes universer, der appellerer til nysgerrigheden og giver os lyst til at udforske – at røre, lytte, lugte, kravle, iklæde os tekstiler og spille en rolle.
FABRICA er den første i rækken af sanselige udstillinger under den fælles titel SANS! Nye verdner (2024-28), der er lavet i samarbejde mellem Sorø Kunstmuseum og Holstebro Kunstmuseum. Udstillingen FABRICA er skabt af billedkunstner Eva Steen Christensen (f. 1969) og scenograf Nikolaj Danielsen (f. 1966). Gennem deres omfattende research, kunstneriske bearbejdning og ikke mindst gennem det enorme produktionsarbejde, det kræver at opbygge et helt nyt univers i ikke bare ét, men to museumsrum, er de lykkes med at indfri ambitionen.
Foto: Jan Søndergaard
Udstillingen tager udgangspunkt i et intimt, hverdagsligt objekt, nemlig tekstilet: som tøj, symbol, identitet og materiale. Med inspiration i cirkusmanegens og karnevalets kulørte univers har Eva Steen Christensen og Nikolaj Danielsen skabt en totalinstallation af genbrugstekstiler, hvor man møder et virvar af skulpturer.
Både børn og voksne inviteres ind i en verden, hvor man kan interagere med kunsten med sanserne forrest.
I FABRICA sættes de gængse regler ud af spil. Begreber vendes på hovedet og på vrangen gennem uforudsigelig leg og humor, hvor sanseligheden er forstærket gennem farver, bevægelse og lyd. Udstillingen indbyder til, at hver og en kan skabe sin egen historie eller påføre sig en ny identitet. Klæde sig på og klæde sig ud. Her bliver du som besøgende en del af værket, og det er i selve mødet med rummet, objekterne og de andre besøgende i udstillingen, at fortællingen sættes i gang.
Udstillingens tekstiler er alle genbrugte eller kasserede indsamlet fra både private hjem, industri og genbrugscentraler. Lyduniverset i udstillingen er skabt af musiker og kunstner Jomi Massage (f.1974).
Foto: Jan Søndergaard
Eva Steen Christensen (f. 1969) er en af Danmarks vigtigste, nulevende billedhuggere. Hendes skulpturer er drømmende, sanselige og tankevækkende. Med legende lethed og matematisk præcision undersøger hun hverdagens velkendte former, materialer og idéer. Det, du kender, bliver vendt på hovedet og sat sammen på ny for at udfordre din opfattelse af verden.
Steen Christensens kunstneriske arbejde spænder fra skulptur til tegning, stedsspecifikke værker og offentlige udsmykninger. I sin kunstpraksis inddrager hun arkitektoniske elementer og hverdagsobjekter, og værkerne balancerer et sted mellem krop, skulptur og arkitektur. Med tråde tilbage til surrealismen og det karnevaleske bearbejder, forskyder og forvrænger hun velkendte objekter og materialer. Det genkendelige transformeres til noget andet, verden vendes på vrangen, og vi erfarer den på nye måder.
Foto: Jan Søndergaard
Steen Christensen bor i København er er uddannet fra City of Bath College samt Chelsea School of Arts i London i 1996. Hendes værker indgår i flere museumssamlinger heriblandt HEART, Museum og Contemporary Art, Ny Carlsbergfondet og ARKEN.
Foto: Jan Søndergaard
Nikolaj Danielsen (1966) er scenograf og produktionsdesigner på en lang række film og serier, heriblandt; Drømmeren – Karen Blixen bliver til, Smagen af sult, Forhøret Retfærdighedens ryttere, Liberty og Den anden verden, for blot at nævne et udtræk af den vidtspændende liste af produktioner han har bag sig. På udstillingen FABRICA tager Danielsen gennem scenografien for første gang livtag med kunstudstillingsrummet.
Danielsen er medstifter af det succesfulde Madeleines madteater 2006 – 2015, Kunstnerisk leder af Holbæk i Pinsen (2015). Desuden har han modtaget Henning Bahs-prisen for sit arbejde med filmen QEDA (2018). Danielsen er uddannet produktionsdesigner fra Danmarks Designskole i 1996. Han bor i Sverige og arbejder i København.
Foto: Jan Søndergaard
Udstillingen er støttet af
Spar Nord Fonden, Augustinus Fonden, Statens Kunstfond, Axel Muusfeldts Fond, William Demant Fonden, Brand af 1848 Fond, Knud Højgaards Fond, Poul Johansen Fonden og Arne V. Schleschs Fond.
Udstillingens sponsorer
Kvadrat, Randers Reb, Dansk Wilton A/S, Frelsens Hær og Røde Kors.
Sans! Nye verdener er støttet af
Nordea-fonden, 15. Juni Fonden og Færchfonden.