UNDERVÆRKER i undervisningen
- Gymnasieelever, undervisere og kunstnere bygger tværfaglig bro som del af regionalt projekt
På Holstebro Kunstmuseum kan man netop nu se fælleværket UNDERVÆRKER. Værket er skabt som afrunding og fejring af et ganske særligt undervisningsforløb. Med deltagelse af i alt 268 elever fra Holstebro Gymnasium og HF har Holstebro Kunstmuseum gennem to år været lærings- og udfoldelsesrum for en ny form for undervisning, der kobler naturvidenskabelige og kunstneriske fag; STEAM. Men præsentationen på museet er slet ikke alt.
De hvide kitler kom i brug under elevernes kunsteksperimenter på Holstebro Gymnasium og HF. Foto: Ane Charlotte Sølvsten
Fra USA til Holstebro
STEAM-undervisning er et nyt tiltag i Danmark, der bygger på en holistisk tilgang til læring, hvor faggrænserne opløses og forbindes. Oftest er de naturvidenskabelige og kunstneriske fag adskilte, men STEAM-tilgangen gør det muligt at koble dem og udfordre vante tænkemåder og læringsstrategier.
I USA er der er inden for de seneste 10 år blevet forsket intenst i STEAM-undervisning; og det problematiske i uddannelsessektorens opdeling mellem de naturvidenskabelige fag - eller STEM-fagene (sciencetechnology-engineering- mathematics) og de humanistiske fag, de såkaldte ARTS-fag.
”Flere og flere forskere påpeger, at eleverne skal uddannes til at løse fremtidens udfordringer på tværs af fag, fakulteter, institutioner og beslutningstagere. Som undervisere skal vi med andre ord lære eleverne at tænke anderledes – og ikke bare nyt.”
Citat: hhv. forfatter og følgeforsker, STEAM på museer, ph.d. ekstern lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur – Museologi, Sally Thorhauge (Aarhus Universitet) og fagkonsulent og lektor i billedkunst, design & arkitektur Line Højgaard Porse (Viborg Gymnasium ). Artiklen ”Wicked Problems”, magasinet TEGN, 2024.
Elevernes UNDERVÆRKER er udstillet side om side med John Olsens Undrekammer, der har været en inspirationskilde. Foto: Sara Holm Strandby
Kan hybride væsner og kemiske kunsteksperimenter
løse Wicked problems?
En motivation, til at tænke undervisning anderledes, er hvad designforskerne Rittel og Webber allerede i 1970’erne beskrev som Wicked problems: Samfundsmæssige problemer, der er så komplekse og globale, at de kræver tværfaglighed og helhedsorienteret tænkning at løse. F.eks. klimakrisen.
Hensigten er med andre ord, at eleverne lærer at arbejde undersøgende med virkelighedsnære problemstillinger, sådan at de i fremtiden kan være med til at løse udfordringer på tværs af fag, fakulteter og institutioner.
Præsentationen på kunstmuseet udspringer af udviklingsprojektet STEAM på museer, som er et 2-årigt projekt, der startede i 2023. STEAM på museer består af ni partnerskaber mellem gymnasieskoler og museer i Region Midtjylland.
Som eksempel har et af partnerskaberne i Aarhus arbejdet med hybride væsner og undersøgt, hvordan disse kan komme med svar på fremtidens medicin med udgangspunkt i Museum Ovartacis samling.
I Holstebro har partnerskabet mellem gymnasiet og museet ladet eleverne fokusere på billedkunstner John Olsens værker og drage naturfaglige perspektiver ind i billedkunstundervisningen. F.eks. har de prøvet kræfter med prægning, dehydrering og afblegning.
Elever og familie til åbningen af UNDERVÆRKER onsdag d. 12. marts. UNDERVÆRKER kan ses på Holstebro Kunstmuseum til og med d. 20. april 2025.
Kunstnere samler trådene
Elevernes undersøgelser har affødt en masse materiale, som er blevet samlet og formgivet i naborummet til John Olsens Undrekammer af billedkunstnere, Jens Ardal og Sara Holm Strandby. Sammen udgør de duoen bag det borgerinddragende kunstprojekt @hulelaboratoriet.
Ud over elevernes egne produktioner – og som en hilsen til forløbets anden undervisningsbase - er der i UNDERVÆRKER indvævet udvalgte genstande fra Holstebro Gymnasium og HF’s enestående naturvidenskabelige samling, bl.a. fra billesamler og tidligere underviser, Ole Mehl.
STEAM på museer finder sted i regi af foreningen Intrface, der er en national forening af museer og ungdomsuddannelser, som netop arbejder sammen i lokale partnerskaber om at udvikle og gennemføre museumsbaseret undervisning. Projektet er støttet af Region Midt samt Uddannelses- og Kulturpuljen.
Undervisningen i Holstebro er gennemført, i samarbejde med Holstebro Kunstmuseums formidlingsinspektør Katrine Sofie Jepsen, af undervisere i billedkunst samt design og arkitektur ved Holstebro Gymnasium og HF, Ane Charlotte Sølvsten og Pernille Damsgaard Jensen. I forløbet har de inviteret naturvidenskabelige kollegaer ind som bidragsydere fra forskellige fag. Billedkunstner Sara Holm Strandby har deltaget i projektet med støtte fra Statens Kunstfonds Huskunstnerordning.
For yderligere information, kontakt venligst
Lektor i dansk, billedkunst og design og arkitektur ved Holstebro Gymnasium og HF, Ane Charlotte Sølvsten: cs@hogym.dk / +45 5150 0533