Sydøstasiatisk keramik

Museets sydøstasiatiske samling viser keramik, der stammer fra de områder, vi i dag kender som Thailand, Cambodja og Vietnam. Samlingen viser keramik fra fire kulturer og dækker perioden fra ca. 300 f.kr. til ca. 1700 e.kr.

De 96 stykker keramik, der er i samlingen, stammer fra kulturerne: Bang Chiang, Khmer, Sawankalok og Annam - med hovedvægt på Sawankalok-keramikken.

De er indsamlet af zoologerne Marie og Ole Hammer, som skænkede samlingen til Holstebro Kunstmuseum i 1984.

Ban Chiang-keramikken

I den nordøstlige del af Thailand findes der spor af menneskelig bosættelse ca. 40.000 år tilbage. Her opstod omkring 3.000 f.kr. bronzealderkulturen Ban Chiang, der var en af menneskehedens første højkulturer. Man fremstillede bronzegenstande og keramik af meget fornem kvalitet. Ban Chiang-keramikken er karakteriseret ved elegante former og stor variation i dekorationerne. I tiden omkring år 0 nåede den keramiske kunst sit højdepunkt. Her er den naturlige, rå skærv bemalet med røde ornamenter. Ban Chiang-kulturen gik til grunde omkring år 200.

Khmer-keramikken

Områdets næste højkultur var Khmer-riget. Det blev grundlagt af kong Jayavarman II i 802 med hovedstad i Angkor. Khmer-keramikken var højtbrændt lertøj bl.a. i form af vaser og fade. I de første århundrede benyttede man gullighvide eller bleggrønne glasurer. Senere blev mørke glasurer på lys skærv eller omvendt almindelige.

Sawankalok-keramikken

blev det første Thai-rige grundlagt. Herfra stammer den såkaldte Sawankalok-keramik. Kong Rambomkaling hentede 300 kinesiske håndværkere og kunstnere til landet, så de kunne lære de siamesiske håndværkere de nye, kinesiske teknikker. De indførte bl.a. nye ovne, så man kunne brænde keramikken ved højere temperaturer end hidtil. Sawankalok-keramikken var én af Thai-rigets vigtigste eksportvarer. Man fremstillede husgeråd, som blev eksporteret til Indien, Kina, Filippinerne og Japan. Specielt populær blev den såkaldte celadon-glasur – en grønlig glasur, der imiterer den kinesiske jade. Der blev også fremstillet keramik, der var dekoreret med fiske- og stregmønstre samt bladornamenter i brun eller blå underglasur.

Annam-keramikken

Fra det 14.-17. århundrede var Annam-kulturen – der lå hvor nutidens Vietnam ligger – centrum for en stor keramikproduktion. Annam-keramikken lå i de første århundrede tæt op af kinesisk keramik og porcelæn. Men senere udviklede kulturen egne former og dekorationer. Karakteristisk for Annam-keramikken er runde lågdåser og brugsgenstande formet som dyr.

bubble