FABRICA - Eva Steen Christensen & Nikolaj Danielsen

Særudstilling

Du må både røre, se og lytte. Det er som regel ikke sådan, det er på et museum. Men det må man godt i sanseudstillingen FABRICA. For her handler det om at fortælle historier og åbne op for nye, anderledes universer, der appellerer til nysgerrigheden og giver os lyst til at udforske – at røre, lytte, lugte, kravle, iklæde os tekstiler og spille en rolle.

Udstillingen FABRICA tager udgangspunkt i et intimt hverdagsobjekt, nemlig tekstilet: som tøj, som symbol, identitet og materiale. Med inspiration i folkefortællingens både kulørte og kulsorte univers har billedkunstner Eva Steen Christensen (f. 1969) og scenograf Nikolaj Danielsen (f. 1966) i samarbejde sammenvævet en totalinstallation af genbrugstekstiler. Det billed- og stemningsskabende lydunivers i udstillingen er skabt musiker og kunstner Jomi Massage (f. 1974).

FABRICA tager os med ned i folkefortællingernes eventyrlige univers. Det er en genbrugsfortælling vævet i aflagte klædedele og indrammet af en lydkomposition af sakseklip, symaskiner, fælleskor, klaver og lirekassens karakteristiske nostalgi. Som i folkenes eventyr ledes man gennem garderoben, under parykken og ud i et stofhav i bølgende folder. Sammensyede collager af grå og blålige tekstiler tilføjer nuancer i mørket, hvor man møder fremmedartede og vrangvendte beklædningsdele, der ligger henkastet som dødvægt. En tragt danner indgang til en farvestrålende manege, hvor bløde former og flettede bånd inviterer til leg.

I manegen sættes gængse regler ud af kraft. Begreber vendes på hovedet og på vrangen, gennem uforudsigelig leg og humor, hvor sanseligheden er forstærket gennem farver, lyd og bevægelser. Tøjet, som vi kender så godt, er her udfoldet til et kæmpe tableau med referencer til karnevalets uforudsigelige leg og humor. 

FABRICA kan opleves som et blødt formbart værk; en fælles krop bestående af tråde, stof, reb og tekstiler, som vi aktivt kan forme. 

Det er en fælles fortælling om opløsning og genskabelse. Hver og en kan skabe sin egen historie. Man kan klæde sig på, klæde sig ud og blive en del af værkets skabelse, eller blot følge med de svævende lanterner, iført festlig beklædning, op til overfladen igen.

 

Eva Steen Christensen (f. 1969)

er en af Danmarks vigtigste, nulevende billedhuggere. Hendes skulpturer er drømmende, sanselige og tankevækkende. Med legende lethed og matematisk præcision undersøger hun hverdagens velkendte former, materialer og idéer. Det, du kender, bliver vendt på hovedet og sat sammen på ny for at udfordre din opfattelse af verden.

Steen Christensens kunstneriske arbejde spænder fra skulptur til tegning, stedsspecifikke værker og offentlige udsmykninger. I sin kunstpraksis inddrager hun arkitektoniske elementer og hverdagsobjekter, og værkerne balancerer et sted mellem krop, skulptur og arkitektur. Med tråde tilbage til surrealismen og det karnevaleske bearbejder, forskyder og forvrænger hun velkendte objekter og materialer. Det genkendelige transformeres til noget andet, verden vendes på vrangen, og vi erfarer den på nye måder.

Steen Christensen bor i København er er uddannet fra City of Bath College samt Chelsea School of Arts i London i 1996. Hendes værker indgår i flere museumssamlinger heriblandt HEART, Museum og Contemporary Art, Ny Carlsbergfondet og ARKEN.

Nikolaj Danielsen (f. 1966) 

er scenograf og produktionsdesigner på en lang række film og serier, heriblandt; Drømmeren – Karen Blixen bliver til, Smagen af sult, Forhøret Retfærdighedens ryttere, Liberty og Den anden verden, for blot at nævne et udtræk af den vidtspændende liste af produktioner han har bag sig. På udstillingen FABRICA tager Danielsen gennem scenografien for første gang livtag med kunstudstillingsrummet. 

Danielsen er medstifter af det succesfulde Madeleines madteater 2006 – 2015, Kunstnerisk leder af Holbæk i Pinsen (2015). Desuden har han modtaget Henning Bahs-prisen for sit arbejde med filmen QEDA (2018). Danielsen er uddannet produktionsdesigner fra Danmarks Designskole i 1996. Han bor i Sverige og arbejder i København.

Sans! Nye verdener

FABRICA er den første i rækken af sanselige udstillinger under den fælles titel Sans! Nye verdner (2024-28), der er lavet i samarbejde mellem Sorø Kunstmuseum og Holstebro Kunstmuseum.

Udstillingen blev vist på Sorø Kunstmuseum d. 22. marts 2024 – 11. august 2024.

Katalog og formidling

I forbindelse med udstillingen er der udgivet et katalog med samme titel FABRICA - Eva Steen Christensen & Nikolaj Danielsen med tekster af udstillingens kuratorer, Katrine Sofie Jepsen & Mathilde Helnæs, samt af postdoc, Aarhus Universitet og Holstebro Kunstmuseum, Ane Kirstine Preisler Skovgaard.

"(...) tekstil eller "stof": fabric. Fabrica er afledt af det latinske faber, der betyder (kunst)håndværker eller mere specifikt smed, som igen har forbindelse til det indoeuropæiske dhabros, der i Politikens Nudansk Ordbog oversættes med: "en der føjer ting smukt sammen". Ordet Fabrica kan derfor læses på flere måder: På den ene side som en henvisning til det håndgjorte, til det smukt sammenføjede og måske i særdeleshed det sammenvævede - til kunstfærdigt fremstillet stof. På den anden side kan ordet lede tankerne hen på den type fremstilling, der i langt mindre grad involverer hånden - på fabrikkens moderne og mekaniserede masseproduktion (...)." 

Uddrag fra Ane Kirstine Preisler Skovgaards tekst Mellem hænderne og maskinen.

Udgivelsen kan læses i udstillingen, findes på reolerne i museumsbutikken eller bestilles via museets webshop.

Den er rigt illustreret med fotos af Jenny Sundby, Jan Søndergaard og kunstnerne. Udgivelsens layout er designet af Anni’s i samarbejde med Eva Steen Christensen. Trykt af Narayana Press.

Udstillingen akkompagneres af offentlige omvisninger, foredrag og workshops. Læs mere under museets arrangementer.

En stor tak til de fonde, som har gjort det muligt at realisere FABRICA
på både Sorø Kunstmuseum og Holstebro Kunstmuseum:
Spar Nord Fonden, Augustinus Fonden, Statens Kunstfond, Axel Muusfeldts Fond, William Demant Fonden, Brand af 1848 fond, Knud Højgaards Fond, Poul Johansen Fonden og Arne V. Schleschs Fond. 

Udstillingens tekstiler er alle genbrugte eller kasserede og indsamlet
fra både private hjem, industri og genbrugscentraler. Tak i den forbindelse til: Kvadrat, Randers Reb, Dansk Wilton A/S, Frelsens Hær og Røde Kors. 

Sans! Nye verdener er støttet af:
Nordea-fonden, 15. Juni Fonden og Færchfonden.

Tekstiler er først tekstiler, når fibre sammenfattes, når tråde sammen væves – snøres, spindes flettes. Når vi knytter, fletter og væver materialerne sammen i FABRICA, skaber vi sammen det stof udstillingen er gjort af.
bubble