300 breve giver personligt indblik i Olivia Holm-Møllers kunstnerskab

>>Download pressefotos

Kunstneren Olivia Holm-Møller (1875-1970) udviklede sin egen version af abstrakt maleri på et historisk tidligt i dansk sammenhæng. I et samarbejde mellem Ny Carlsbergfondet og Holstebro Kunstmuseum er hendes brevarkiv nu gjort tilgængelig på platformen Kilder til dansk kunsthistorie.

Brevarkivet, der befinder sig på Holstebro Kunstmuseum, er med få undtagelser forfattet af Olivia Holm-Møller selv. Det rummer over 300 breve, skrevet gennem næsten 70 år; fra år 1900, hvor Holm-Møller rejste til København for at gå på Emilie Mundt og Marie Luplaus tegneskole, til 1968, få år inden hun dør.

I brevene hører vi blandt andet om Olivia Holm-Møllers optagelse på Kunstakademiet og senere ønsket om at få sine værker på et museum. Brevene er med andre ord en personlig kilde til hendes liv og kunstnerskab fra begyndelsen af karrieren og frem mod slutningen af hendes liv. 

I det digitale brevarkiv har man mulighed for at zoome ind på de håndskrevne breve og også læse indholdet i renskrevet tekst. Hvert brev bliver ledsaget af kom- mentarer om, hvad brevet omhandler, og hvem de omtalte personer i brevet er.

Til at gennemføre digitaliseringen af Olivia Holm-Møllers brevarkiv, der har taget et helt år, ansatte Holstebro Kunstmuseum cand.mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet, Silke Jolly Engberg.

Et af de mange breve i arkivet; her til kunstnerkollegaen og vennen Carla Colsmann i sommeren 1927. Vedlagt et foto af Holm-Møller med sine to nevøer

En ener, der fulgte egne principper

Olivia Holm-Møller, der var billedhugger, grafiker og maler, kendes især for sit særegne billedsprog, der trak på en kosmisk-symbolsk motivverden. I modsætning til mange samtidige kunstnere, indgik hun ikke på noget tidspunkt i en kunstnersammenslutning, og fulgte ingen kunstideologiske programmer eller -ismer.

I dag kan Olivia Holm-Møllers kunstneriske virke betragtes som bindeled mellem den tidlige danske modernisme i 1910’erne og 20’erne og det senere ekspressive maleri i 1940’erne og 1950’erne. Alligevel findes der endnu ikke et fuldstændigt overblik over Olivia Holm-Møllers kunstneriske produktion. Digitaliseringen af hendes brevarkiv er derfor en vigtig ressource for forskningen i hendes kunst og liv.

Dyk ned i Olivia Holm-Møllers brevarkiv >> ktdk.dk

Brevarkivet vil desuden blive gjort tilgængelig for museets besøgende via en tablet i den aktuelle samlingspræsentation med værker af kunstneren.

Olivia Holm-Møller, ca. 1937, fra Karl Holm-Møllers Fotoalbum.

Udfoldelse af Holm-Møllers kunstnerskab

Holstebro Kunstmuseum har de seneste år arbejdet med Olivia Holm-Møllers kunstnerskab gennem såvel forskning som i udstillingssammenhæng. Olivia Holm-Møller er repræsenteret med over 1100 værker på danske museer. Heraf befinder godt 950 sig i Holstebro Kunstmuseums samling tilsammen med Olivia Holm-Møller arkiverne. Holstebro Kunstmuseum har på den måde et særligt ansvar for fomidlingen af kunstnerens virke.

Hidtil usete kilder til kunsthistorien

Gennem programmet Kilder til dansk kunsthistorie publiceres hidtil utilgængelige kilder til den danske kunsthistorie på sitet ktdk.dk, der løbende udvikler sig. Foruden Olivia Holm-Møllers brevarkiv, finder man kilder til blandt andre Sonja Ferlov Mancoba, Albert Mertz, J.F. Willumsen og mange flere er undervejs.

Ny Carlsbergfondet blev oprettet i 1902 af brygger Carl Jacobsen og finansieres primært af udbytte af aktier fra Carlsberg A/S. I dag arbejder fondet fortsat med at realisere Jacobsens vision om at styrke kunsten i samfundet samt at gøre den tilgængelig for det  bredest mulige publikum.


>>Download pressefotos 

Yderligere information  
Samlings- og forskningsinspektør, Teresa Østergaard Pedersen: 
toep@holstebrokunstmuseum.dk  / + 45 2382 6531  

bubble